До кінця року курятина може подорожчати на 3-7%, – Інститут аграрної економіки

На ринку м’яса птиці склалася парадоксальна ситуація. При зростанні обсягів виробництва, які вже перевищують внутрішній попит, ціни на м’ясо птиці зростають.

Про це зазначає провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Наталія Копитець.

За її словами, оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) на початку вересня 2021 року становила 48,00‑74,50 грн/кг. З початку вересня минулого року до початку вересня 2021 року – відпускна ціна на птицю в країні зросла на 29% ( 58,81 грн/кг).

При цьому, за останніми даними Державної служби статистики України, зауважила експерт, у липні 2021 року найбільших змін зазнали споживчі ціни на м’ясо птиці (тушку) та філе куряче.

Споживчі ціни на тушку курячу збільшилися проти липня 2020 року більш ніж на третину (+34,59%) і склали 69,34 грн/кг, а філе подорожчало на 29,30% – до 109,70 грн/кг.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, таке стрімке зростання споживчих цін на м’ясо птиці спричинене кількома чинниками.

По-перше, за період з січня по липень 2020 року споживчі ціни на тушки курячі знизилися на 17%, а на філе – на 22,3%, нагадала Копитець. Це було обумовлено карантинними заходами, пов’язаними з Covid‑19, які передбачали закриття кордонів. Отже, з одного боку експорт був призупинений, а з іншого – внутрішнє споживання було обмежене низькою платоспроможністю населення.

«Тому зростання цін у січні-липні 2021 року обумовлене відновленням їх до рівня 2019 року. Адже у липні того року споживчі ціни на м’ясо птиці (тушку) становили відповідно 61,78 грн/кг, а за 1 кг філе слід було заплатити 109,19 грн/кг», – зауважила вчена.

Крім того, важливим фактором зростання споживчих цін у січні-липні 2021 року стало скорочення на 3,5% поголів’я птиці, спричинене зростанням собівартості внаслідок здорожчання зернових культур та комбікормів.

«Подальшу цінову ситуацію на м’ясо птиці визначатимуть ціни на вхідні ресурси та платоспроможність населення. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2021 року можливе подорожчання всіх видів м’яса птиці на 3‑7%», – підсумувала Копитець.

Нагадаємо, з початку року ціна на свинину в Україні зросла на 10%.

поділитися в соц. мережах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *